De ce unele persoane nu spun niciodată “îmi pare rău” sau “scuze”?

Tii minte melodia “Sorry seems to be the hardest word” a lui Elton John? Ei bine, avea dreptate. Unora le este atat de greu sa isi prezinte scuzele sau regretele, zici ca ar da cea mai mare batalie din viata lor sau cel mai important examen din viata.

Chiar daca, cel mai adesea, putem observa sau percepe reticenta acestor persoane care nu se scuza mereu drept un mecanism de aparare sau un orgoliu prea mare, dincolo de asta, exista o dinamica psihologica mult mai profunda care intra in joc. Refuzul de a se scuza reflecta de foarte multe ori eforturile depuse pentru a proteja o persoana sau o stima de sine foarte fragila.

Imi pare rau sau Scuze, sunt totusi, printre primele expresii pe care le invatam atunci cand suntem copii si gresim cu ceva. Dar unii adulti refuza sa le spuna, chiar daca stiu ca au gresit. Intrebarea este- de ce?

Daca se scuza sau isi cer iertare, admit ca au gresit. Sa spuna pardon, imi pare rau sau scuze, reprezinta pentru unele persoane un gest care ii face sa admita ca au gresit sau ca au facut ceva rau. Este pur si simplu imposibil pentru ele chiar si atunci se simt rau si stiu ca au gresit.

Prezentarea scuzelor poate distruge stima de sine a unora. Sa iti ceri iertare sau scuze necesita un anumit nivel de stima de sine. Iar persoanele care sunt profund anxioase gasesc foarte dificil acest lucru. O singura eroare are capacitatea de a le distruge intreaga stima de sine. Ideea ca pot gresi si ca pot ramane persoane de valoare in acelasi timp este de neconceput.

Sa iti ceri iertare este un lucru foarte amenintator pentru unii. Deoarece le vine foarte greu sa separe actiunile lor de caracterul lor. Daca au facut ceva rau, trebuie sa fie persoane rele. Daca au fost neglijenti, inseamna ca au fost si egoisti si indiferenti. Daca au gresit, inseamna ca sunt ignoranti si stupizi si asa mai departe….deci scuzele sunt cea mai mare amenintare atunci cand vine vorba despre stima lor de sine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?